Болничен вместо отпуска

пътуванеСъвсем наскоро, в един от авторитетните световни интернет портали за пътувания и самолетни билети бе публикувано интригуващо изследване. Според проучването се оказва, че близо четвърт от британците използват лъжата, за да успеят да се сдобият с няколко неработни дни, които да оползотворят в желаната от тях ваканция.

И ако си мислим, че само в България хората прибягват до най-разнообразни методи с цел спестяване на някой друг работен ден, то данните от социологическото проучване сочат точно в противоположна посока.

Запитаните са над хиляда работници, а начините, по които всеки си взима отпуска са най-различни – от резервиране на дати за пътуване в графика с отпуските над 6 месеца предварително (39%) до преструване, че в семейството има болен (4%) и други. Дори има 1%, които са заблудили работодателя си, че на на меден месец и просто не могат да не отсъстват.

Въпросната една четвърт, а именно 12% от всички запитани, признава, че са излъгали своите колеги, че точно тези дни вече са резервирани за пътуването им и няма как да отсъстват в друг период.

При наличието на такава висока конкуренция в опитите да се вземат желаните за отпуска дни, 7% от анкетираните отговарят, че за да отидат на почивка прибягват и до това да си вземат болничен.

Разнообразието на тактики за заблуждение не свършва дотук. Изобретателността продължава с извинения като „затрупан съм от сняг, не мога да се добера до работа“ или с малко неразумната идея да се погълне половин шампоан, за да ти стане зле и да се наложи да си тръгнеш от работното място. По-безцеремонните служители стигат и до „мой близък приятел почина, трябва да отсъствам.“

Сам Поулейн, част от инициаторите на изследването коментира с думите: „След като толкова много компании забраняват на персонала си да си взема отпуски по едно и също време, хората по някакъв начин търсят варианти да се справят със ситуацията. Много често тези варианти могат да добият изненадващи очертания, само и само заветните почивни дни да бъдат достигнати.“

И наистина, от проучването ясно личи, че хората са готови на какво ли не, за да излязат във ваканция.

Категория: Пътуване
ТАГ:

Евтини полети