До Мадейра за глътка превъзходно вино

Ако сте любители на ароматните напитки и френската литература, ако предпочитате да прекарвате времето си на интересни места, то Мадейра определено е мястото за Вас. Като споменахме ароматни напитки, тук на острова се произвежда един от най-висококачествените вина от чудесни сортове грозде. Мадейранското вино може да се похвали с невероятни качества. А самото грозде расте по склоновете на високите вулканични планини, които се извисяват на острова. В сравнение с други сортове вина като мускат, порто, шери и марсала, мадейра притежава по-тежък вкус и е много сладко и наситено. Оставяме на Вас да прецените и опитате тази разкошна напитка.

Мадейра

Името Мадейра

Благозвучно и красиво, името на острова всъщност означава дърво или дървесна растителност. Това никак не е случайно, тъй като растителността на острова е забележителна и широко разпространена. Първите заселници и още откриватели на острова са дали името му, тъкмо поради този фактор-растенията. Островът е дълъг около 55 км. и е част от вулканична планина заедно с още няколко острова в групата, към която спада. Мадейра се извисява с 1861 м. над морската повърхност.

Как се консумира Мадейра

Препоръчително е виното да се съхранява на стайна температура, за да се запазят неговите качества. Мадейранското вино е сред вината, които не бива да разреждате или консумирате изстудени, защото така се замразяват и неговите качества и няма да усетите почти нищо от богатството и аромата му. Има цял ритуал на пиене на порто и мадейра, според който гарафата се подава на масата по посока на часовниковата стрелка и всеки седящ си налива, не оставяйки гарафата празна на масата. В места като Мадейра виното се консумира като задължително питие, също както водата. Това е дългогодишна традиция.

Подробности

Бутилката се отваря поне 24 часа преди консумация на виното. Най-добре да е 48 часа преди да се отпие от чудесната течност. Това е неминуемо, в противен случай рискувате да опитате от ефекта на лошата бутилка, която дава неприятния вкус на тапата. Възможно е и да пресипете виното, преди да отпиете. Ако изпитвате затруднение как да отстраните тапата, която е запечатана обикновено и с восък отгоре, използвайте остър нож. Ако не успеете да отстраните тапата и парченца от нея попаднат във виното, то незабавно го преточете в друг съд. Тапата, тъй като е изветряла, страшно променя вкуса на виното и ще загубите, ако я оставите.

Не се чудете

Ако вече сте придобили представа за хубавото мадейранско питие и нямате търпение да опитате, то грабнете своите ранни полети и идете на място в чудесната Мадейра.

Категория: Пътуване
ТАГ: , , , ,

Евтини полети