Езикови агенти под прикритие!?

Air CanadaВнимание, ако сте се запътили към Канада, гледайте да не се натъкнете на някой езиков агент, който дебне съблюдаването на закона на двуезичието.

Не, това съвсем не е шега, нито част от сценарий на шпионски филм, става дума за реални мерки на територията на Канада. Агенти под прикритие, които наблюдават политиката на обслужване, са плъзнали из канадските летища, съобщава водещата канадска медия Ottawa Citizen.

Те вероятно няма да носят шлифери, черни очила и шапки, но със сигурност ще изпълняват ролята си на инспектори, които ще си записват разни неща из общо 8 летища в страната. Целта на новите шпиони с малко необичаен ресор, е да съблюдават дали канадците спазват условието да предлагат обслужване на клиентите си и на двата официални езика в страната.

Анонимните агенти ще се правят на пътници и ще минават през летищната охрана, дори може да спират някъде, за да изпият по едно кафе, а след това ще се запътват, сигурно много тайнствено, към залата за чакащи на Air Canada. Когато летят на някой от маршрутите в страната, т.нар. двуезични маршрути, те ще си поръчват закуска или пък нещо газирано на френски, след това обаче съвсем неочаквано, след като се приземят, могат да започнат да говорят на английски, за да си наемат кола.

Това звучи доста отговорно както за „шпионите“, така и за служителите. За щастие не всички от тях на канадските летище са задължени да предоставят услугите си на два езика. И все пак в персонала винаги трябва да присъстват един или двама човека, които да са в състояние да обслужат някого на френски във Ванкувър, или на английски в Монреал. И това се отнася не само към служителите, които продават самолетни билети, нито само към персонала на борда, но и към всички, които са част от персонала на кафенетата, книжарниците или магазините за сувенири.

Езиковите шпиони ще имат за задача най-вече да проверяват за наличието на двуезични знаци, за това дали служителите казват „Добър ден“ както на английски, така и на френски, както и за това дали при необходимост, пасажерите веднага са пренасочвани към човек от персонала, който говори майчиния им език.

Категория: Авиокомпании
ТАГ: ,

Евтини полети