Храмът на вечното спокойствие

Air CanadaСред зелените гори на Камбоджа се крие един от най-красивите религиозни комплекси в света – Ангкор Ват. Той е и единственият храм, който никога не е преставал да служи като религиозен център. В какво точно се крие красотата му?

Още първите европейски изследователи, добрали се до светото място на кхмерите, били удивени от хармоничността на комплекса, сложната декорация и изяществото на всеки елемент в композициите. Мястото било предназначено за религиозен център, посветен на Вишну, и столица по времето на Сурияварман Втори, но малко след неговата смърт държавата била нападната и превзета. След възвръщането на властта, наследниците на Сурияварман изместили управлението на друго място.

След прехода от индуизъм към будизъм, Ангкор Ват станал отново център на религиозни обреди. Днес той е май-посещаваната забележителност в Камбоджа (до Хошимин летят Air Canada), и неговите сложни гравюри привличат в джунглата хиляди туристи.

Комплексът е ограден от воден ров, и е бил проектиран да наподобява планината Мару, която e свещена за индуистите. Гравюрите по стените на зданията и галериите представляват сцени от историята на кхмерите, както и религиозни обреди.

Някои учени спорят за предназначението на Ангкор Ват. Според тях, фактът, че той е ориентиран на запад, а не на изток, и че гравюрите се развиват обратно на часовниковата стрелка, означава, че храмът е бил отреден за последно обиталище на Сурияварман Втори. Ако те са прави, това е най-мащабния строеж на гробница в света…

Категория: Авиокомпании, Самолетни Билети
ТАГ: , , , , ,

Евтини полети